29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGloxinia, o floare incântatoare prin paleta coloristica

Gloxinia, o floare incântatoare prin paleta coloristica

Gloxinia este una dintre cele mai raspândite plante de interior din tara noastra. Inrudita cu binecunoscuta violeta, gloxinia ne incânta cu florile sale sub forma de trompeta orientata in sus. Acestea pot avea petale simple, dantelate, bicolore, bordate sau punctate, unele mai frumoase decât altele. Popularitatea acestei plante se datoreaza, dupa cum spun cunoscatorii, pe de o parte multitudinii cromatice a florilor, iar pe de alta parte usurintei cu care se inmulteste. Este una dintre plantele putin pretentioase, care se simte bine la ferestrele caselor, chiar usor umbrite.


Pentru cei care doresc sa procure aceasta floare, trebuie, inainte de toate, sa verifice calitatea bulbilor de gloxinia si existenta mugurilor din care sa evolueze viitoarea planta. Cea matura trebuie sa aiba atât flori deschise, cât si boboci, frunze tari si aspre la atingere, fara pete, iar pamântul in care este plantata sa fie proaspat.


Secretele ingrijirii


Secretul unei flori frumoase si sanatoase este acela de a lasa planta sa treaca in ritmul ei prin fiecare etapa de dezvoltare. Gloxinia se inmulteste usor prin bulbi, frunze, butasi de vârf sau sectiuni de tulpina. Bulbii mari, cu mai multi muguri, pot fi sectionati in asa fel incât fiecare portiune sa aiba cel putin unul. Floarea nu trebuie udata prea mult, existând riscul ca bulbul sa putrezeasca in pamânt. Atunci când se doreste obtinerea unei gloxinii din bulbi, trebuie sa se aiba in vedere ca acestia sa nu fie plantati prea adânc. In aceste conditii, mugurelui ii va lua mai mult timp sa iasa la suprafata si, automat, inflorirea este intârziata. Pentru a evita acest lucru, sunt recomandate ghivecele nu prea inalte, cu mai multe orificii de scurgere a apei. Gloxinia este o planta care iubeste lumina, dar locul potrivit pentru ea este unul partial umbrit, pentru ca, daca soarele va cadea direct pe frunze, vor aparea pete brune care vor strica efectul decorativ si vor afecta cresterea florii. Temperatura ideala pentru gloxinie este de aproximativ 20 de grade Celsius. Ingrasamintele pentru planta cu flori se pot administra in perioada de crestere la un interval de doua saptamâni, amestecate cu apa folosita la udare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS